Tarla Balığı

Osmanlı’da patlıcana “tarla balığı” denilmekle birlikte Ağdiye Risalesi’nde bir yemeğin ismi olarak da geçmektedir. Her ne kadar yemek olarak geçiyorsa da “tarla balığı”nı esas yemek değil, etin yanına bir çeşit ya da meze olarak düşünmek çok daha mantıklı. Sirke tadının hissedildiği bu yemek daha önce tadılmadık, farklı bir şey yemek isteyenlerle, sirke sevenler için.

Tarla Balığı

Malzemeler

  • 250 – 300 gr Patlıcan (2 adet ince – sert)
  • 200 gr Soğan
  • 1fincan Sirke
  • Un
  • Yağ
  • Tuz

Nasıl Hazırlanır

  1. Patlıcanları ince uzun doğrayıp tuzlu suda yarım saat kadar bekletin
  2. Patlıcanları unlayın
  3. Unladığınız patlıcanları kızartın
  4. Kızaran patlıcanlarınızı başka bir tencere ya da kapaklı tavaya alın
  5. Soğanlarınızı doğrayın
  6. Soğanlarınızı kızartın ve üzerine sirkeyi ilave edin
  7. Bu karışımı patlıcanların üzerine dökerek (ya da karıştırarak) tencerenizin (ya da tavanızın) kapağını kapatın
  8. Son derece kısık ateşte 15 – 20 dk kadar pişirin. 
  9. İndirip servis edebilirsiniz, afiyet olsun

Tarla Balığı Hakkında Notlar

– Kimi zaman en basit gözüken yemeklerin bir sürü incelikleri vardır. Bu onlardan biri. Suya koyduğunuz tuz miktarı sadece patlıcanın tuzunu vermeyecek aynı zamanda yağ emme kapasitesini de etkileyecek.

– Eğer sıcak tüketmek istiyorsanız sadeyağ, soğuk tüketmek istiyorsanız zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Ben de ilk kez yaptığımdan denemek için kızartmayı zeytinyağıyla, soğanı sade ile kavurdum.

– Sirke konusunda herhangi bir tavsiye yok. Ben nar sirkesi kullandım

– Soğanlar daha ince doğranabilir ya da rondodan geçirilip iyice inceltilebilir. Ben soğanı iri sevdiğimden resimdeki büyüklükte kullandım.

Tarla Balığı Orijinal Tarif

Evvela badıncanı ince doğrayup tuzlu suda bir süre durduktan sonra dakik-i hasa bulayıp yağda bir hoşça kızardıktan sonra iki üç baş soğanı ince doğrayup evvel yada kızarınca kavurduktan sonra bir iki fincan sirke koyup badıncan ile mahluta (karışım) sahana nizamlıca koyup tekrar bir miktar korda (ateşte>) dursa dahi latif olur ve nazik bir şey olup ve fi’l-hal tabh olmağla ma-hazar (önceden hazırlanan) makulesidir (çeşididir). 

Çeviri yazı: Mine Esiner Özcan

Bir Cevap Yazın