“Nasıl Yapılır?” bölümünü @kuzubudu twitter hesabına, DM’den gelen mesajlar yüzünden açtım. En fazla sorulan sorular ise “… nasıl yapılır?” konusundaydı.
Ben de sorulan sorulmayan, sorulabilecek olanları boş kaldıkça yazmaya, küçük ipuçları ve püf noktalarını koymaya başladım. Umarım sizin de işinize arayacak şeylerdir.
Erik ekşisi nasıl yapılır?
Erikleri iyice yıkamayı ihmal etmeyin. Kaynatacağınız zaman içinde yaprak ya da sap kalmamasına önem verin ki lezzet bozulmasın.
Köpüğü her zaman alın. Köpük her yaptığınızın tadını bozabilecek bir ögedir.
Eriklerin kaynar suda iyice yumuşamasını bekleyin. Ne kadar yumuşarlarsa, özlerini o kadar kolayca verirler.
Herkesin kendisine göre bir ekşi ayarı vardır. Kimisi iyice öz yapıp daha kolay saklamayı, kimisi kontrolü daha kolay olduğundan daha akışkan olarak saklamayı sever.
İçine atacağınız az miktarda tuz bozulmanın engellenmesi açısından önemli bir önlemdir.
Bir tane büyük yerine bir kaç küçük şişede ya da kavanozda saklayın. Böylece açıldığında bitene kadar bozulma olasılığı düşecektir.
Bunların hepsi kişiye göre değişse değişmeyecek şey en lezzetli ekşilerden olduğudur. Dolmadan salataya, limon ve sirkenin kullanıldığı her yerde kullanılabilir.
Kaymak sütü nasıl yapılır?
“Kaymak sütü” diye bir şey var mı bilmiyorum. Araştırdım, soruşturdum, literatürden, internetten baktım, göremedim, bulamadım. Sütten daha yoğun ama yoğunlaştırılmış süt (condensed milk) değil, daha farklı bir lezzet. Süt kaymağını sütün üzerinden alıp başka bir yere koyarken altından damlayan sütten bahsediyoruz.
Kaymak sütü yapabilmeniz için öncelikle homojenize edilmemiş süt almanız gerekir. Sütü alıp kaynatın ve soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 24 saatten az zamanda bile kaymak sertleşecektir ama 24 saat iyi bir zaman dilimi.
Kaymağın hepsini tek seferde de alabilirsiniz ama genellikle alınan ufak parçalara bölünebiliyor. Ben videoda iyi bölemedim, kaymak 24 saatin üzerinde kalmış, biraz fazla sertleşmişti.
Biraz silkelemeniz iyi olur. Bölündükten sonra alınırken özellikle üst tarafa gelen sütler dökülüp azalıyor, kaymak sütünün kesifliğini daha az etkiliyor.
5 litre sütten bir çay bardağından biraz fazla çıkıyor ama ne çıkış Sütteki bambaşka bir lezzet derinliğini tadıyorsunuz. Herkese tavsiye ederim…
Bıçak kıyması nasıl yapılır?
Bıçak kıyması en kolay zırh ile yapılır. Zırh palaya benzeyen, çeşitli büyüklüklerde olabilen bir bıçaktır. Fakat bu hem geniş alan isteyen hem de bıçak kıyması dışında fonksiyonu olmayan bıçak için mutfağınızda yer olmayabilir. Bu yüzden burada size bıçakla nasıl bıçak kıyması yapabileceğinizi gösteren bir de video hazırladım.
Bunun yanında yapmanız gereken bazı şeyler var:
1 – Bıçaklarınızı bileyletmek ya da bileylemek.
2 – Eşit büyüklükte ve mümkünse büyük 2 bıçak kullanmak.
3 – Bıçak kıymasını (kıymanızı kasaptan alıyorsanız da aynısı geçerli) yemek yapacağınız zamana yakın yapmak. Bu süre ne kadar yakın olursa et o kadar az suyunu kaybeder, o kadar lezzetli olur.
4 – En önemli ipucu bıçakları birbirine yaslayarak hem daha fazla güç kullanabilmeniz hem de bıçaklar üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilmeniz.
5 – Etin rondo ile bıçak kıyması yapılabildiğini söyleyenler vardır fakat bu durumda etin homojen olarak kıyılamaması, çok incelerek suyunu tamamen kaybetmesi ve rondonun temizlenmesi gibi problemler oluşabiliyor.
6 – Eti doğrarken istediğiniz küçüklüğe kadar devam edebilirsiniz. Dolma, köfte ya da yemek için farklı büyüklükte kıyılmış et kullanırsanız daha lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Tereyağı nasıl yapılır?
Evinizde 3 şekilde tereyağı yapabilirsiniz ;
- Çiğ süt alıp kaynatıp kaymaklarını toplayarak tereyağı yapabilirsiniz
- Sütten yoğurt yapıp kaymaklarını toplayarak tereyağı yapabilirsiniz
- Hazır krema ya da kaymak alarak tereyağ yapabilirsiniz
Makarna nasıl yapılır?
Aslında çok kolay gibi bilinen zor bir iştir makarna pişirmek. Kimisinin pişirdiğine doyum olmazken kimisininki yenmez.
- İçki, nasıl şişede durduğu gibi durmazsa makarna da pakette durduğu gibi durmaz. O yüzden tencere boyutunuzu ufak almayın. Suyun fazlasının değil azının zararı var. Eğer su az gelirse üzerine kaynamış su eklemeniz gerekir.
- Tuzu, su kaynadıktan sonra atmanız gerekir çünkü tuzlu su daha uzun sürede kaynar.
- Makarna, tuz suda tamamen çözüldükten sonra atılmalıdır. Tuz miktarını ayarlamayı zaman içinde öğrenirsiniz ama elini çok korkak alıştırmanıza gerek yok. Sonuçta makarnayı süzeceksiniz Koyacağınız tuz miktarı sizin suyunuzla orantılı.
- Bu arada makarnayı koyduktan sonra altını biraz daha açın çünkü makarna ne kadar yüksek ısıda haşlanırsa o kadar iyi.
- İçine biraz yağ koymak makarnaların birbirine yapışmasını önler denir fakat bu söylentinin aslı yoktur.
- Makarnaları tuzlu suya boşalttıktan sonra biraz karıştırın ki, ilk suyu emme anında birbirlerine yapışmasınlar. İlk dakika yapışmazlarsa sonra kolay kolay yapışmazlar.
Önemli olan pişme zamanını doğru yakalamak. Bunun için arada bir çatal daldırıp kontrol etmelisiniz. İstediğiniz dirilik kıvamını bu noktada yakalayabilirsiniz. Kimi çok yumuşak makarna sever kimi diri. Bu aşamadan sonra süzme geliyor. En büyük hatalardan biri makarnayı soğuk suyla yıkamaktır. Tadından ciddi bir fedakarlık demektir bu.
Süzmeye başladığınız anda ise önünüzde iki seçenek vardır. Yağ ile sade makarna ya da soslu makarna. Eğer lezzetli bir sade makarna istiyorsanız sade yağ ya da tereyağı kullanmanız gerekir ama zeytinyağı ile de deneyebilirsiniz. Margarin ne en iyi ne de en doğru seçenek ama ekonomik durum gerektirebilir. Eğer soslu yapacaksanız çok hızlı olmalısınız. Makarnanın süzülmesi ile soslanması arasındaki süre mümkün olduğunca az olmalıdır.
Sosta suya ihtiyacınız olacaksa, süzdüğünüz sudan kullanmanız lezzeti artıracaktır. Sos tercihi size kalmış ama makarnaya en yakışan sos bence sade makarna üzeri sarımsaklı yoğurttur.
Köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır?
Türk kahvesi yapmanın bir çok yöntemi var ama köpüklü yapma konusundaki en önemli ipucu, kahve miktarı.
- Kahve miktarını artırdığınızda köpük artar.
- Köpüğü korumak için kahveyi fincanın ortasına değil kenar tarafına ve ağır ağır dökün. Bu sayede döküldüğü nokta da kolayca kapanacaktır. Eğer yayvan yerine silindirik kahve fincanı kullanırsanız köpük daha az alana yayılacağı için daha yoğun gözükür.
- Köpüğü alıp tekrar kaynatma ya da bu kaynatma sırasında tekrar kahve atma yöntemlerini tavsiye etmem çünkü tadı değiştirir.
Fileto Çıkartma Nasıl Yapılır?
Öncelikle balığı temizlemek gerekir. Balığı temizlerken ödünü yani safra kesesini patlatmamaya dikkat edin. Patlarsa balığın tadını değiştirip etin tadını acılaştırır. Ardından temizlemenin 2. kısmına geçebilir, pullu bir balık aldıysanız pullarını temizleyebilirsiniz. Balığı kuyruk tarafından baş tarafa doğru, pulların akış yönünün tersine temizleyin. Pulları temizledikten sonra işiniz karna kadar olan bu yarığı kuyruğa kadar devam ettirmek olmalıdır. Ardından baş tarafa dönün ve bıçağınızı balığın başının arka tarafından sokup, filetoyu çıkartın. ardından balığı döndürüp, diğer tarafın filetosunu alın. Bir cımbız kullanarak balık etinde kalmış olan kılçıkları temizleyin. Makas ya da bıçakla yüzgeçleri de aldığınız anda filetonuz hazır demektir
Haşlama Nasıl Yapılır?
Et ya da sebze, haşlama yapılırken su kaynatılmalı, besin içine atılmalı, ardından ısı düşürülerek bir süre daha kaynatılmaya devam edilmelidir. Eğer yüksek ısıda kaynatılma yapılırsa et sertleşebilir ve sebzeler dağılabilir. Bu arada haşlama suyuna tuz en son atılmalıdır.
Yağda Kızartma Nasıl Yapılır?
Kızartma sabit ya da artan sıcaklık derecelerinde kızgın yağdaki kızartma işlemine verilen addır. Sığ ya da derin yağda olmak üzere 2 çeşit gerçekleştirilir. Uygun sıcaklık 200 – 250 derece arası kabul edilir. Kızgın yağa yağ takviyesi yapılmaz.