Böğürtlen Hoşafı

Ve böğürtlen devam ederken onun mevsimini de kaçırmayalım, Mahmud Nedim bin Tosun’dan bu sefer “Böğürtlen Hoşafı” tarifini uygulayalım. Aşçıbaşı’nda yazılı olan bu tarifle hem böğürtlen hem de Frenk Üzümü Hoşafı  yapılabilirmiş. Böğürtlen hoşafı her damağa hitap eden üstün bir lezzet. Şimdiye kadar beğenmeyeni hiç görmedim, size de tavsiye ederim.

Böğürtlen Hoşafı

Zorluk derecesi 2/10

Malzemeler

  • 400 – 450 gr böğürtlen
  • 1 – 1,5 lt su
  • 6 – 8 çorba kaşığı toz şeker

Nasıl Hazırlanır

  1. Böğürtlenleri yıkayın (Eğer kendiniz topladıysanız tabi ki en olgunlarını seçmelisiniz)
  2. 1/3 ve 2/3 olarak ayırın
  3. 2/3’ü bir kaba alarak ezin
  4. Şekerin yarısını koyduktan sonra suyun yarısını ekleyin
  5. Tencerede bir taşım kaynatın
  6. Süzüp suyunu iyice vermesini sağlayın
  7. Tadına bakıp uygun gördüğünüz miktarda su ve şeker ilave biraz daha kaynatın
  8. İndirmeye yakın ayırdığınız 1/3 böğürtleni tencereye atın. Biraz da olsa onlar da suyla kaynasınlar
  9. Soğuması için bırakın ve tabaklara servis edin
  10. Afiyet olsun

Böğürtlen Hoşafı için Notlar

– Buradaki en önemli kıstaslardan biri şerbetleri, hoşafları hangi tatlılıkta, hangi keskinlikte sevdiğiniz. İkinci kaynama başlamadan önce bunu ayarlayabilir ya da servis etmeden hemen önce düzenleme yapabilirsiniz.

– Orijinal tarifte bir anlatım bozukluğu var. Ben bu anlatım bozukluğunu olması gerektiğini düşündüğüm gibi düzenledim. Orijinal tarifte “evvelce hazırlanmış böğürtleni” der fakat evvelce hazırlanan bir böğürtlen bulunmamaktadır. Ben bunun yerine yıkanmış böğürtlenleri bütün olarak kaynadığı son bir kaç dakika ilave ettim.

– Aşağıda da okuyacağınız orijinal tarife göre bir kere ve bir iki taşım kaynaması lazım. Ben böğürtleni sadece ezmekle yetinmedim, özünü daha iyi alması için bir kez kaynattım. Aldığım sonuçtan da son derece memnunum. Orijinal tarifi uygulamak isteyenler aşağıda belirtildiği biçimde de uygulayabilirler.

– Mahmud Nedim soğuyunca üzerine çiçek suyu serpilmesini tavsiye ediyor. En kolay bulabileceğiniz çiçek suyu gül suyu. Ben karıştırmamak için serpmedim ama sizin tercihiniz. Çiçek suyu denildiğinde Osmanlı’da limon, turunç vb. bitkilerinin çiçeklerinin imbikten çekilmiş suyu kast ediliyor.

– Siz siz olun, böğürtlen aldığınızda dalıp bitirmeyin, kendinize bu mutluluğu tattırmak için bir şans tanıyın.,

– “Donmuş böğürtlen kullanmak”. Açıkçası bence çok farklı olmuyor. Önemli olan böğürtlenin lezzetli olması. Ekşisi ile tatlısı arasında tat şeker katkısına rağmen farklılaşıyor.

Böğürtlen Hoşafı Orijinal Tarif

Böğürtlen ve Frenk üzümü hoşafı

Her ikisi de birdir. Mesela böğürtlenin olmuşlarından ezip su ilavesiyle evelce süzgecden ve bade tülbentten geçirerek mikdarına göre su ve şekeri de ilave olunup tencereyi ateşe oturtmalı. Bir iki taşım kaynadıkta tencereyi indirip evelce hazırlanmış(?) böğürtleni tencereye atıp kapağını kapatmalı. Ta ki bir iki saat o halde kalıp soğusun. Soğudukta kaselere tevzi edip üzerine bir azda çiçek suyu serpilerek tenavül olunmalı. Pek nefis olur.

Çeviri yazı: Mary Işın

Bir Cevap Yazın